De Nederlandse kustregio krijgt dinsdag te maken met een westerstorm. Aan de noordkust wordt windkracht 9 verwacht, en windstoten tot 110 kilometer per uur. Het hele land krijgt te maken met zware windstoten.

Dat meldt Weerplaza maandag. De storm zou volgens de weerdienst zijn hoogtepunt beleven tussen 9.00 en 12.00 uur.

Ook maandagochtend kunnen er in het (noord)westelijk kustgebied zware windstoten voorkomen. Zo staat bij Vlieland windkracht 8. Het KNMI heeft voor de kustprovincies code geel uitgegeven. Code geel betekent een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Vanwege de wind en de hoge golven varen er daarom maandag geen snelle veerboten van en naar het Waddeneiland. De andere boten van en naar Vlieland varen wel. De overtochten van en naar de andere Waddeneilanden gaan ook door.

Gevaarlijk weer

Schiphol

Ook het vliegverkeer op Schiphol heeft maandag last van de harde wind. Hierdoor kunnen er minder vliegtuigen vertrekken en landen, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.

Het is niet duidelijk hoelang de harde wind nog aanhoudt, maar vermoedelijk blijft het zo de rest van de dag. Reizigers krijgen het advies de website van Schiphol goed in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.

Volgens een woordvoerder van de KLM zijn maandagochtend 26 vluchten geannuleerd en loopt de vertraging op tot tweeënhalf uur. "We proberen nog zoveel mogelijk te vliegen. Passagiers die zijn getroffen, helpen we hun vlucht om te boeken."

Zeilrace

Door de harde wind kunnen 23 schepen, die 's ochtends deel zouden nemen aan de Race of the Classics, de Rotterdamse haven niet verlaten. Dat meldt de organisatie van de studentenzeilrace op de Noordzee.

De schepen blijven voorlopig voor anker in de Veerhaven, zeker gezien de storm die voor dinsdag wordt verwacht. Wanneer de studentenzeilrace wel begint, is nog onduidelijk.

Code geel

In de nacht van maandag op dinsdag nemen de windstoten in kracht toe. Het KNMI heeft voor dinsdag voor het hele land code geel afgekondigd. 

Volgens Weerplaza neemt in het noorden de kans op hagel, onweer en een enkele keer ook natte sneeuw, toe. Die winterse buien trekken vermoedelijk ook woensdag over het land. De weerdienst verwacht dat het onstuimige weer vrijdag weer afneemt.

Video: Dinsdag code geel afgegeven

Zondag

Afgelopen zondag kondigde het KNMI ook al code geel af. Op sommige plaatsen waaiden bomen om, en in het verkeer gebeurden meerdere ongelukken door de harde wind. Door de vele regen was er op een aantal plekken ook sprake van wateroverlast.

Bekijk de actuele weersomstandigheden