De Nederlandse voetbalcommentator Hugo Walker is vrijdagochtend op 81-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn vroegere werkgever NOS bevestigd.

Walker was een van de belangrijkste stemgeluiden van Studio Sport aan het eind van de vorige eeuw. De commentator is onder andere bekend van zijn roep "Komt dat schot". Maar ook "keepertje, keepertje" en "goed schot, dito redding" waren bekende uitspraken van Walker.

De Amsterdammer werd eind jaren zestig sportverslaggever bij Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport. In 2000 stopte hij, omdat hij ontevreden was over zijn rol bij het EK voetbal in Nederland en België dat jaar. Walker was bovendien een oprichter van het reclamevakblad Adformatie.

Legende

Oud-collega Kees Jansma noemt Walker een legende. "Hij was een man van originele uitspraken, die nog steeds voortleven. Hij had een originele woordkeus, een origineel geluid, hij was een liefhebber van het spel en uitte dat in korte, krachtige termen. Als een commentator jaren na zijn laatste werk voortleeft, heeft hij iets achtergelaten. Hoe mensen nu reageren, dat zegt genoeg."

Ajax betreurt het overlijden van de legendarische commentator en wenst zijn nabestaanden veel sterkte, zo laat de Amsterdamse club weten op de website. Walker voetbalde en honkbalde vroeger bij Ajax.