Tegen juwelier Willy S. uit Deurne is vrijdag een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 200 uur geëist voor verboden wapenbezit. 

De vrouw van S. schoot vorig jaar met het wapen twee overvallers in juwelier Goldies dood. Zij wordt niet vervolgd voor het doden van de overvallers omdat er volgens justitie sprake was van noodweer. 

De maximale straf voor verboden wapenbezit is vier jaar cel.

Het OM houdt in de eis tegen S. rekening met het feit dat de juwelier voor zijn leven moest vechten, maar vindt dat wapenbezit tot escalatie leidt, zoals op 28 maart 2014 is gebleken. S. zelf raakte ook gewond door een schot door zijn vrouw. Hij werd door zijn hand geschoten, zei raadsman Jan-Hein Kuijpers van S.

Gerechtelijk pardon

Kuypers vroeg om een gerechtelijk pardon, wat neerkomt op schuldigverklaring zonder straf. ''Wat voegt deze eis toe aan het leed dat aan het echtpaar is toegebracht'', zei Kuijpers. Hij wees erop dat Marina opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Willy moet zich sterk houden en voor brood op de plank zorgen, aldus Kuijpers.

''Waarom Marina niet en Willy wel vervolgen?'', vroeg Kuijpers aan het OM. ''Willy werd bijna doodgeschoten door zijn eigen vrouw. De eis van dienstverlening kan beter besteed worden aan de begeleiding van Marina.''

Pepperspray

Buiten het vuurwapen vonden rechercheurs in de winkel ook een busje pepperspray en een stroomstootwapen. Ook deze wapens zijn verboden. Zij werden aangeschaft na een eerdere gewapende overval in 2010, bleek tijdens de rechtszaak vrijdag.

''Het vuurwapen lag klaar voor gebruik'', zei de officier van justitie. ''Hier is gekozen voor eigenrichting. Onze samenleving is echter niet gediend met illegale bewapening. Ongecontroleerd wapenbezit kan leiden tot een escalatie van geweld.''

Video: Straf geëist tegen juwlier Deurne