Door de grote stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland vrijdagochtend zijn ongeveer een miljoen huishoudens getroffen.

Dat meldt netbeheerder Liander, dat de stroomvoorziening beheert in onder meer Noord-Holland en delen van Flevoland.

De stroomstoring ontstond 9.30 uur als gevolg van een technisch mankement in een hoogspanningsstation in Diemen. Daar vonden werkzaamheden plaats. De exacte oorzaak van het defect was vrijdagmiddag nog niet bekend.

Een uur later was de storing verholpen, maar het nog lang geduurd voordat de stroomvoorziening in Noord-Holland en Flevoland geheel hersteld was. Om 15.30 uur hadden alle getroffen huishoudens weer stroom.

De stroomstoring is een van de grootste die ons land heeft meegemaakt. Volgens Netbeheer Nederland is de precieze omvang nog niet exact bekend. ''Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat de storing van vrijdag in de top drie staat", aldus een woordvoerder.

Grote stroomstoring treft Noord-Holland

Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation. De grote stroomstoring in Noord-Holland werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. © ANP
Stroomstoring Noord-Holland. © ANP
Reizigers wachter op het perron op het centraal station in Amsterdam. © ANP
De reizigers kampen met een grote stroomstoring op de Schiphol. Grote delen van Noord-Holland, waaronder wijken in Amsterdam, zitten zonder stroom. De storing treft het treinverkeer, het Media Park in Hilversum en ook de luchthaven Schiphol. © ANP
Een verdeelstation van Tennet. De grote stroomstoring in Noor-Holland werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. © ANP
Ook de stoplichten werkten niet dankzij de stroomstoring.
Gestrande reizigers wachten op Station Hilversum op bussen. © ANP
Een BP benzinepomp is afgesloten. Grote delen van Noord-Holland, waaronder wijken in Amsterdam, zitten zonder stroom. © ANP
Een groot deel van Noord-Holland en een deel van Flevoland zijn vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. © NU.nl/Gert Jaap Hoekman
De stroom is uitgevallen van Alkmaar tot Hilversum. Grote files op de snelwegen richting Amsterdam. © NU.nl
De bussen zitten overvol omdat de treinen niet rijden. © NU.nl/Lara Zevenberg
Het treinverkeer ligt stil in Noord-Holland. © ANP
Rond 10.50 uur laat Tennet weten dat de spanning op het elektriciteitsnet weer wordt opgebouwd en de stroomvoorziening geleidelijk wordt hersteld. © NU.nl/Gert-Jaap Hoekman
Door de stroomstoring ligt Schiphol volledig stil. © NU.nl/Angelique van Egmond
Stoplichten bij een kruispunt in Hoofddorp staan uit. © NU.nl/Tamara Awad
Trams staan stil in Amsterdam. © NUfoto.nl
Het treinverkeer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland houdt de hele dag nog last van de gevolgen van de stroomstoring. © NUfoto.nl
In de trein mogen wachtende mensen een sigaret roken. © NU.nl/Laura Cuppen
De reizigers kampen met een grote stroomstoring op Schiphol. © ANP
Brandweerlieden op het station van Hilversum. © ANP

Verkeer

Het treinverkeer is zwaar getroffen door de stroomstoring. Zo zal de dienstregeling in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland de hele dag last hebben van de storing. 

Op een aantal stations is het als gevolg van de stroomstoring en de treinenuitval erg druk. Met name in Amsterdam en Utrecht zijn duizenden reizigers gestrand. Ook de borden op de stations werken nog niet allemaal en reizigers kunnen niet overal in- en uitchecken. 

Schiphol

Ook het vliegverkeer van en naar Schiphol ondervindt last van de storing. Er zijn ongeveer twintig vluchten geannuleerd. Inmiddels is het vliegverkeer weer op gang gekomen. Schiphol probeert alle reizigers die eerder op vrijdag zouden vertrekken alsnog de mogelijkheid te bieden. Wel moeten reizigers rekening houden met vertragingen van dertig tot veertig minuten.

"Mensen moeten daar rekening mee houden. Vliegtuigen zijn te laat binnengekomen en gaan dus ook te laat weg." Rond middernacht zijn de laatste passagiers vertrokken, hoopt Schiphol. "Zaterdag beginnen we met een schone lei." Rotterdam The Hague Airport ondervond ook korte tijd hinder van de storing.

Door de stroomstoring werkten stoplichten op de weg niet. Hierdoor zijn er volgens de veiligheidsregios meer ongelukken gebeurd. Ook matrixborden boven de snelwegen deden het niet. 

In de getroffen steden en dorpen extra politieagenten, brandweerlieden en particuliere beveiligers opgetrommeld om het verkeer te regelen en winkelcentra en gebouwen extra te beveiligen.

Bruggen

De stroomstoring had ook gevolgen voor (spoor-)bruggen en sluizen. Inmiddels werkt de sluis bij Enkhuizen weer en kan ook de brug bij Den Oever weer worden bediend.

Door de storing zaten veel mensen vast in liften. De Amsterdamse brandweer werkte hard om iedereen te bevrijden, liet een woordvoerster weten. Ook een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam lag plat, maar dat is inmiddels hersteld.

Volgens de gemeente hebben zich verder geen grote incidenten voorgedaan in Amsterdam. ''Uit een inventarisatie door de veiligheidsregio bij ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio is gebleken dat zich daar geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan'', zegt de gemeente. ''Het algemene beeld is dat het rustig is gebleven in de stad.''

Oorzaak

De grote stroomstoring vrijdag had een technische oorzaak en was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden. Dit heeft netbeheerder TenneT laten weten.

De oorzaak van de storing lag in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is "dubbel uitgevoerd", wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt.

Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vrijdagochtend kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Kortsluiting

Om 9.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis.

Volgens minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is het goed om snel te kijken naar de storing, die hij ''ongekend groot'' noemde, en de gevolgen ervan. ''Je zult zien altijd zien dat er lessen uit moeten worden getrokken. We gaan er snel naar kijken om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.''

Video: Stroomstoring legt deel van Noord-Holland plat