Een groot deel van Noord-Holland en Flevoland is vrijdagochtend rond 9.45 uur getroffen door een grote stroomstoring. Rond 10.50 uur kwam de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang. Het treinverkeer is ernstig ontregeld.

Volg ook ons liveblog (gesloten)

Oorzaak is een defect in een hoogspanningsstation in Diemen, zo meldt netbeheerder Tennet. Bij het station vonden werkzaamheden plaats.

Omstreeks 12.00 uur meldt een woordvoerder van Tennet dat het hoogspanningsnetwerk, voor bedrijven, weer werkt.  

Netbeheerder Liander werkt aan het laagspanningsnetwerk voor huishoudens. Rond 14.00 uur zit alleen in Haarlem West nog een paar duizend huishoudens zonder stroom. Naar verwachting zijn ook zij binnen een uur weer op het net aangesloten.

Treinverkeer

Het treinverkeer in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland houdt nog de hele dag last van de storing. De NS heeft alle bussen ingezet die beschikbaar zijn, maar geeft wel aan dat het niet voldoende zal zijn om alle gestrande reizigers te kunnen vervoeren. 

Een woordvoerder van de NS zegt tegen NU.nl: "Er is inmiddels wel stroomvoorziening, maar dat betekent niet dat treinen meteen kunnen rijden. Eerst moeten alle wissels en seinen weer worden bediend." Inmiddels zijn alle stilstaande treinen leeg. De gestrande reizigers worden wel met bussen naar het dichtstbijzijnde station gebracht. 

Op een aantal stations is het als gevolg van de stroomstoring en de treinenuitval erg druk. Met name in Amsterdam en Utrecht staan veel reizigers te wachten, aldus de zegsman. Ook de borden op de stations werken nog niet allemaal.

Grote stroomstoring treft Noord-Holland

Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation. De grote stroomstoring in Noord-Holland werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. © ANP
Stroomstoring Noord-Holland. © ANP
Reizigers wachter op het perron op het centraal station in Amsterdam. © ANP
De reizigers kampen met een grote stroomstoring op de Schiphol. Grote delen van Noord-Holland, waaronder wijken in Amsterdam, zitten zonder stroom. De storing treft het treinverkeer, het Media Park in Hilversum en ook de luchthaven Schiphol. © ANP
Een verdeelstation van Tennet. De grote stroomstoring in Noor-Holland werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. © ANP
Ook de stoplichten werkten niet dankzij de stroomstoring.
Gestrande reizigers wachten op Station Hilversum op bussen. © ANP
Een BP benzinepomp is afgesloten. Grote delen van Noord-Holland, waaronder wijken in Amsterdam, zitten zonder stroom. © ANP
Een groot deel van Noord-Holland en een deel van Flevoland zijn vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. © NU.nl/Gert Jaap Hoekman
De stroom is uitgevallen van Alkmaar tot Hilversum. Grote files op de snelwegen richting Amsterdam. © NU.nl
De bussen zitten overvol omdat de treinen niet rijden. © NU.nl/Lara Zevenberg
Het treinverkeer ligt stil in Noord-Holland. © ANP
Rond 10.50 uur laat Tennet weten dat de spanning op het elektriciteitsnet weer wordt opgebouwd en de stroomvoorziening geleidelijk wordt hersteld. © NU.nl/Gert-Jaap Hoekman
Door de stroomstoring ligt Schiphol volledig stil. © NU.nl/Angelique van Egmond
Stoplichten bij een kruispunt in Hoofddorp staan uit. © NU.nl/Tamara Awad
Trams staan stil in Amsterdam. © NUfoto.nl
Het treinverkeer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland houdt de hele dag nog last van de gevolgen van de stroomstoring. © NUfoto.nl
In de trein mogen wachtende mensen een sigaret roken. © NU.nl/Laura Cuppen
De reizigers kampen met een grote stroomstoring op Schiphol. © ANP
Brandweerlieden op het station van Hilversum. © ANP

Herstel

Het ministerie van Economische Zaken heeft nauw contact met Tennet om de oorzaak van de stroomstoring te kunnen achterhalen.

De netbeheerder liet eerder al weten dat er geen sprake is van brand en geen gewonden zijn. Er gingen geruchten rond dat een gebouw van Nuon in Diemen in brand zou staan. Maar volgens Tennet is de oorzaak een technische storing.

Het hoogspanningsstation in Diemen levert normaal gesproken 380 kilovolt. Het is nog niet bekend hoeveel huishoudens precies getroffen zijn.

Energiebedrijf Nuon, dat warm water en verwarming levert aan Amsterdam en Almere, laat weten dat dat binnen een uur weer helemaal op gang moet zijn.

Brancheorganisatie Netbeheer Nederland spreekt van één van de grootste stroomstoringen in de afgelopen tien jaar. "Zeker gezien de bevolkingsdichtheid van het gebied," zegt een woordvoerder. 

Video: Hoogspanningsstation Diemen is bron storing

Politie

De politiekorpsen Gooi- en Vechtstreek en Amsterdam-Amstelland vragen mensen de stroomstoring in Noord-Holland niet te melden op het alarmnummer 112. ''Dit om overbelasting van het netwerk te voorkomen", laat het korps weten op Twitter. Ook de Amsterdamse politie zegt: "Bel alleen in uiterste noodzaak 112."

De politie heeft in Amsterdam extra agenten de straat op gestuurd om onder meer het verkeer te regelen op drukke kruispunten en voor de beveiliging bij bijvoorbeeld grote winkelcentra. Door de stroomstoring hebben de hulpdiensten hun handen vol.

Schiphol

Op Schiphol konden geen vluchten landen en opstijgen, maar het vliegverkeer komt langzaam weer op gang, al blijft het voorlopig nog wel ontregeld. Het is niet bekend of alle vertraagde vluchten alsnog kunnen vertrekken.

''We zijn langzaam weer aan het opstarten'' aldus de zegsvrouw. Het is volgens haar nog onduidelijk hoeveel vliegtuigen door de storing hebben moeten uitwijken naar andere vliegvelden.

Een woordvoerster van KLM liet weten dat de luchtvaartmaatschappij voor de komende uren twintig vluchten heeft moeten annuleren. Ook bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Amstelveen is de stroom uitgevallen. Ook de terminal van luchthaven Schiphol heeft korte tijd zonder stroom gezeten.

Rotterdam The Hague Airport ondervond ook korte tijd hinder van de storing.

Video: Stroomstoring treft Noord-Holland

Verkeer

De stroom in de verkeerscentrale in Velsen van Rijkswaterstaat was omstreeks 12.00 uur weer terug. Het overgrote deel van de matrixborden boven de snelwegen werkt daardoor weer zoals het hoort.

Een klein aantal moet nog met de hand bediend worden omdat deze afhankelijk zijn van stroom via lokale elektriciteitskastjes, waar de storing nog niet is opgelost. Doordat verkeerslichten niet werkten zijn er meer verkeersongelukken gebeurd, aldus de Veiligheidsregio.

De stroomstoring had ook gevolgen voor (spoor-)bruggen en sluizen. Inmiddels werkt de sluis bij Enkhuizen weer en kan ook de brug bij Den Oever weer worden bediend.

Door de storing zaten veel mensen vast in liften. De Amsterdamse brandweer werkte hard om iedereen te bevrijden, liet een woordvoerster weten. Ook een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam lag plat, maar is inmiddels hersteld. 

Ziekenhuizen

Ook ziekenhuizen draaien op noodstroom. waardoor de belangrijkste systemen kunnen doorgaan, zoals bijvoorbeeld bij lopende operaties en afdelingen intensive care.

AMC Amsterdam en het VUmc laten weten dat ze in bedrijf blijven. Ook in het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum in Beverwijk is de noodstroom aangegaan toen de stroom uitviel. Het Flevoziekenhuis in Almere valt volgens een woordvoerder niet in het gebied van de storing, maar die is wel merkbaar in de ICT, bijvoorbeeld in externe e-mail.

Rechtbanken

De rechtbankzaken in Haarlem zijn opgeschort door de stroomstoring. Ook het gebouw van de rechtbank in Amsterdam aan de Parnassusweg is getroffen. De rechtbank zelf is telefonisch onbereikbaar, maar volgens advocaten op Twitter gaan zittingen door als dat kan.

De Amsterdamse beurs heeft geen last. ''Alles draait hier normaal, op gewone elektra'', aldus een woordvoerster.

In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

Kijk hier voor de actuele situatie op het spoor.