Er moeten veel meer agenten komen met een allochtone achtergrond. Zij moeten zeker 25 procent van de nieuwe instroom gaan vormen. 

Dat zei korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Het is niet het streven, het móet", aldus Bouman.

Volgens Bouman probeert de politie al tientallen jaren meer diversiteit binnen de organisatie te krijgen, maar lukt het niet. ''Het loopt nu zelfs terug. We hebben te veel gedacht dat het wel goed zou komen. Maar het komt niet voor elkaar'', zei hij.

Het is volgens hem essentieel dat de politie een weerspiegeling is van de Nederlandse samenleving. Zijn grootste doembeeld is Ferguson, de Amerikaanse stad waar een witte politiemacht tegenover een gemêleerde bevolking kwam te staan.

Haarvaten

De Kamer wilde van topmensen van justitie en opsporings- en veiligheidsdiensten horen of hun diensten de taken wel aankunnen in verband met het opkomend jihadisme. Het kabinet trekt daar extra geld voor uit, oplopend tot 129 miljoen euro per jaar in 2020.

Vooral de roep om meer wijkagenten klonk luid, omdat die ''in de haarvaten van de samenleving'' zitten.