Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten een diploma op maat kunnen krijgen. Dat stelt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de belangenorganisatie voor middelbare scholieren.

Hij zegt dat donderdag in een interview in de Volkskrant.

Een diploma op maat betekent dat ze vakken op vmbo-, havo- en vwo-niveau op één diploma moeten kunnen halen.

Hij roept de politieke partijen op het maatwerkdiploma wettelijk mogelijk te maken. Nu kunnen jongeren nog maar op één niveau een diploma halen, maar Rosenmöller vindt dat niet meer van deze tijd.

In Groot-Brittannië bestaat die mogelijkheid wel. ''Het is toch niet meer van deze tijd dat je een diploma krijgt op het niveau van het vak waar je slecht in ben", aldus Rosenmöller.

Slimme gymnasiasten moeten daarentegen in kortere tijd hun diploma kunnen halen. ''Leerlingen moeten zich niet aan de structuur van de school aanpassen, maar de structuur van de school moet zich aan de leerlingen aanpassen", vindt Rosenmöller, die de afgelopen maanden met honderden docenten, schoolleiders en bestuurders sprak over het onderwijs.

Logistieke problemen

Leraar en publicist over onderwijs Jelmer Evers is voorstander van het maatwerkdiploma, zegt hij in de Volkskrant.

Hij verwacht echter op scholen wel logistieke problemen bij de invoering van zo'n getuigschrift. ''Voor roostermakers op traditionele scholen is dit een nachtmerrie. Iedere leerling moet een eigen rooster krijgen. Dat gaat heel wat gedoe opleveren.''