Tussen Nederlandse jihadisten in Syrië en in Den Haag bestond veel contact om nieuwe strijders te ronselen.

Dat meldt Vrij Nederland woensdag op basis van inzage in het strafdossier in de zogenaamde Context-zaak.

In deze zaak wordt een groep radicale moslims uit Den Haag, Zoetermeer en Delft vervolgd voor opruiing en ronseling.

Uit het dossier blijkt dat er geen duidelijke bewijzen zijn dat de hoofdverdachte Azzedine C. daadwerkelijk moslims heeft geronseld. Uit afgeluisterd materiaal blijkt wel dat de jongens elkaar hielpen om te gaan strijden in Syrië.

Een van de getuigen, Ahmed, zegt gehersenspoeld te zijn geweest door C. en Oussama C. De laatste beweerde "dat het verplicht is om naar Syrië te gaan, dat martelaarschap goed is en dat je dan in het paradijs komt". Maar de getuige vertelt dat C. "nooit letterlijk tegen me heeft gezegd: ga".

Pizzakoerier

De meest duidelijke zaak uit het dossier gaat volgens VN over de 19-jarige pizzakoerier Soufiane el H. Hij vertrok in juni 2013 naar Syrië. Verdachte Soufiane Z. en zijn broer Anis hadden veelvuldig contact of de jongen al is gearriveerd.

"Ik heb geregeld dat die jongen wordt opgehaald", zei Z. in een afgeluisterd telefoongesprek. Z. nam contact op met Abu Redouan in Syrië, waarbij hij te horen kreeg dat El H. na enkele tijd is gearriveerd.

Drie maanden na zijn komst in Syrië werd El H. doodgeschoten.

Terroristische organisatie

Bijna alle verdachten kennen elkaar uit de Schilderswijk. Familieleden van Syriëgangers meldden tegen de politie dat hoofdverdachte C. de ronselaar is van hun zoons en broers.

In september buigt de Haagse rechtbank zich over de Context-zaak. Justitie vervolgt de groep van zestien jihadisten als terroristische organisatie.