Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. 

Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager.

Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld.

Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte. ''Afnemers werden misleid en opgelicht'', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Fouten

Willy Selten erkent dat er fouten zijn gemaakt maar hij ontkent dat er bewust is gesjoemeld met het paardenvlees om meer geld te verdienen. De officier van justitie gelooft dat niet.

Zij zegt dat de paarden bewust uit de administratie werden gehouden. ''Willy Selten zag kans om veel geld te verdienen. De kans diende zich aan en hij is daar bewust ingestapt. De zwarte stroom paardenvlees werd verhuld en dat was de bedoeling."

Elf miljoen

Curator Jaap van der Meer stelt Selten aansprakelijk voor de schuld van bijna 11,5 miljoen euro die is achtergebleven na het faillissement van zijn bedrijf in Oss.

De curator beschuldigt vleeshandelaar van wanbeleid. Hoogstwaarschijnlijk meent hij dat niet is voldaan aan de boekhoudplicht.

Van der Meer wilde de claim dinsdag nog niet toelichten en verwijst naar het volgende faillissementsverslag. In het laatste verslag schreef de curator dat hij met een diepgaand onderzoek bezig was naar de administratieplicht.

Opgeruimd

Tijdens controles en bedrijfsbezoeken werd het bedrijf netjes opgeruimd om de verwerking van paardenkarkassen te verhullen. ''Selten was een ware meester in misleiding. Hij misleidde iedereen. Zijn personeel, de toezichthouder en de consument. Het vertrouwen van de consument is op grove wijze geschonden en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie is geschaad."

In een emotioneel laatste woord herhaalde Willy Selten dinsdag zijn standpunt. Hij benadrukte dat hij in zijn leven misschien een miljoen runderen heeft verwerkt en nog geen duizend paarden.

''Ik had en heb niks met paardenvlees. Lid van een criminele organisatie? Bron van alle Europese paardenellende? Ik ben helemaal kapotgemaakt. Ik was niet de grote paardenvleeszwendelaar die ze zochten. Ik was wellicht slordig met de administratie, maar niet bewust.''

De rechtbank in Den Bosch doet op 7 april uitspraak.