Een belangrijke getuige van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in de zaak tegen vicepresident William Ruto van Kenia, is in Nederland ondergedoken. 

De getuige heeft dit gedaan, omdat hij en zijn familie worden bedreigd. Dat zegt zijn advocaat Michiel Pestman.

Deze getuige 727 zou belastende verklaringen hebben tegen Ruto. Het ICC dwingt hem volgens Pestman te getuigen, ondanks de bedreigingen tegen hem en zijn familie in Kenia.

De Nederlandse onderzoeksrechter werkt hier tot zijn grote verontwaardiging aan mee. Zij moet ervoor zorgen dat de getuige gaat verklaren voor het strafhof.

Omdat de getuige dat niet wil, dreigt deze rechter-commissaris hem gevangen (in gijzeling) te nemen als dwangmiddel om alsnog zijn getuigenis bij het ICC af te leggen. Pestman: ''Hij wordt slechter behandeld als de verdachte. Die loopt nu vrij rond. En dat terwijl mijn cliënt slachtoffer is.’’

Pestman benadrukt dat dit indruist tegen de regelgeving. ''De onderzoeksrechter moet de veiligheid van de getuige juist garanderen'', benadrukt hij. ''Nu wordt hij en zijn familie alleen maar in gevaar gebracht door hem te dwingen te praten. Dat is echt onaanvaardbaar.''

Rechtbank

Een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag waar de betrokken onderzoeksrechter onder valt, zegt in belang van deze lopende zaak geen mededelingen over deze kwestie te kunnen doen. Wel zegt ze dat een rechter-commissaris altijd de veiligheid van een getuige zal waarborgen.

Dat het gevaar voor de getuige en zijn familie concreet is, laat de moord op een andere ICC-getuige in deze zaak zien, stelt Pestman. Deze Meshack Yebei werd rond de jaarwisseling dood gevonden in een rivier, nadat hij in Kenia was ontvoerd. Volgens lokale media was onder meer zijn tong uit zijn mond gesneden en was hij door zijn hoofd geschoten.

Getuige 727 heeft ook asiel in Nederland gekregen, omdat de dreiging tegen in Kenia hem groot is. ''Dat zegt ook wel iets’’, aldus Pestman.