De Surinaamse president Desi Bouterse wil de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers en voormalig ministers Winnie Sorgdrager en Ernst Hirsch Ballin (beiden Justitie) onder ede bij de rechter horen.

Inez Weski, de advocaat van Bouterse, heeft dinsdag een bericht daarover van het KRO-programma Brandpunt tegenover NU.nl bevestigd.

Zij heeft maandag aangifte gedaan tegen de prominente officier van justitie Evert Harderwijk wegens meineed. Harderwijk was één van de leiders van het onderzoek naar Desi Bouterse, een zaak die uiteindelijk in 1999 leidde tot de veroordeling van de Surinaamse president voor betrokkenheid bij drugshandel. Hij kreeg bij verstek elf jaar cel.

Volgens Weski is er nieuw materiaal boven tafel gekomen waaruit blijkt dat kroongetuige Patrick van Loon onder regie van de toenmalige officier een valse verklaring heeft afgelegd. De advocaat wil de top van justitie en politie uit de jaren negentig in een civiele procedure als getuigen in deze zaak laten horen.

Schadevergoeding

"We willen de waarheid boven tafel krijgen", stelt Weski. "Dit mag niet nog een keer gebeuren. Bovendien willen we dat de Hoge Raad een nieuwe uitspraak doet in de zaak, zonder de valse getuigenverklaring." Ook denkt zij aan een schadevergoeding voor Bouterse.

Het nieuwe materiaal bestaat onder meer uit afgeluisterde telefoongesprekken waarin Van Loon bevestigt dat hij een valse verklaring heeft afgelegd en daar graag op terug wil komen. Hij zou met Justitie in zee zijn gegaan in ruil voor strafvermindering en andere gunsten, zoals behoud van zijn criminele vermogen.

Justitie zou hem echter hebben gezegd dat er meerdere belastende verklaringen in de zaak Bouterse waren, wat achteraf niet zo bleek te zijn.