Het aantal woninginbraken is afgelopen jaar weliswaar stevig gedaald, maar slachtoffers worden vaak niet ingelicht door de politie over de voortgang van het onderzoek. Een groot deel is daar niet over tevreden. 

Dat blijkt uit de jaarlijkse AD Misdaadmeter, waarvan de eerste aflevering dinsdag is gepubliceerd.

Tot frustratie van Slachtofferhulp Nederland horen de meeste slachtoffers niet of er een verdachte is opgepakt, of dat het onderzoek is gestopt.

Volgens de organisatie heeft de politie niet de capaciteit om zaken goed aan te pakken. "Hoe kun je een dader ooit vinden als je niet eens de moeite neemt om sporen te verzamelen?",'zegt bestuurslid Victor Jammers ''Zo krijgen slachtoffers het gevoel dat ze totaal niet serieus wordt genomen.'' 

Zeventig procent is niet tevreden over de afhandeling van de aangifte, zo blijkt uit een enqûete van het EenVandaag Opiniepanel.

Blaricum

Blaricum is met 93 gevallen per 10.000 inwoners het meest gevoelig voor inbraken. De gemiddelde buit bedroeg 1.900 euro.

Van de inbrekers komt 44 procent binnen door een deur te forceren, terwijl bijna 20 procent het raam verkiest. In totaal werd elf procent van de inbraken in 2014 opgelost.

Het aantal woninginbraken lag op 71.000, zo werd begin maart al bekend.