Ongeveer 150 mensen van wie het rijbewijs ongeldig was verklaard vanwege een fraudezaak, krijgen de kans te laten zien dat ze veilig kunnen rijden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat het nieuwe examen afneemt, heeft dit maandag laten weten.

Begin vorige maand werd van tweehonderd mensen het rijbewijs ingetrokken omdat er sterke vermoedens waren dat zij onterecht waren geslaagd voor het rijexamen. Dat gebeurde op basis van politieonderzoek. De vijftig anderen hebben het besluit geaccepteerd.

De politie hield in oktober twee rijschoolhouders in Den Helder aan op verdenking van fraude met rijexamens. Daarbij zou een rijexaminator kandidaten hebben laten slagen tegen betaling.

Als de 150 nu voor het examen slagen, kunnen ze weer beschikken over het rijbewijs. Het CBR werkt de bestuursrechtelijke kant van de zaak af en gaat niet over de strafrechtelijke kant, aldus een woordvoerster.

Bezwaar

De ''onderzoeken naar de rijvaardigheid'' lopen al en gaan de komende weken door. Slaagt een betrokkene niet, dan wordt de innameprocedure voortgezet. Onderdeel van de procedure is dat ze bezwaar konden maken.

Kandidaten betaalden tussen de 1.000 en 2.000 euro extra bovenop het examengeld, bleek uit politieonderzoek. In verband met deze kwestie werden meerdere rijschoolhouders en een rij-instructeur aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen toen het CBR afgelopen zomer aangifte deed tegen de examinator omdat getwijfeld werd aan zijn integriteit.