Injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo moeten onmiddellijk van de markt worden gehaald. Er kan onbedoeld expoxylijm uitkomen.

Dat zeggen experts maandag in het televisieprogramma Dossier EenVandaag.

De fabrikant ontkent de aantijgingen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft laten weten dat er ''tot nu toe geen signalen of meldingen zijn binnengekomen over mogelijke problemen met deze injectienaalden’’.

De IGZ meldt dat het de informatie van EenVandaag ''uiterst serieus’’ neemt. Maar: ''Tot nu toe is er geen reden om de betreffende injectienaalden van de markt te halen."

Jonge kinderen

Miljoenen van deze naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met de betreffende naalden vaccinaties toegediend. Hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes die in de bloedvaten terecht kunnen komen is nog onbekend.

De productieproblemen bij Terumo Europe zouden al jaren intern bekend zijn, maar met die informatie is tot nu toe niets gedaan. De naalden worden in Europa en de Verenigde Staten nog steeds verkocht aan ziekenhuizen, klinieken en aan grote farmaceutische bedrijven.

Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondsheidszorg (IGZ) bevestigt dat er, samen met Europese partnerorganisaties, een onderzoek is gestart. ''Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen, maar wij komen nog voor de uitzending met een mededeling'', aldus een woordvoerder.

Terumo is een Japanse fabrikant van medische hulpmiddelen met een jaaromzet van meer dan 4 miljard dollar.