De twee motoragenten die na de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 onder vuur werden genomen door de vluchtende daders, hebben doodsangsten uitgestaan. 

Dat bleek maandag bij de rechtbank in Amsterdam waar drie verdachten van de wilde schietpartij terechtstaan.

Een van de agenten stond volgens zijn verklaring te wachten met zwaailichten aan toen de Audi RS4 van de daders naderde over de Haarlemmerweg.

Die minderde vaart bij een kruising, waarna de agent zag dat het achterraam naar beneden ging. Daaruit kwam de loop van een geweer naar buiten. Het volgende moment klonken er schoten. De agent liet zich met zijn motor vallen.

Video: Motoragenten stonden doodsangsten uit

''Als ik niet was gaan liggen was ik dwars door midden geschoten'', aldus de agent. Hij schat de afstand tussen hem de vluchtauto op zo'n vier meter. Hij kwam met de schrik vrij, maar zijn motor werd geraakt. De agent zegt dat het gebeuren grote impact heeft op hem en zijn familie.

Een andere motoragent zag dat zijn collega was gevallen en dacht dat hij was geraakt. Kort daarna zag ook hij de steekvlammen van de met kalasjnikovs schietende daders op zich afkomen. Ook hij kwam met de schrik vrij.

Miljoen procent

De verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt kwamen maandag fel uit de hoek tegenover de rechters die hen het bewijs voorhielden. ''Nee, ik ga even wat zeggen'', viel Anouar 'Popeye' B. (34) de rechters in de rede.

Hij en Adil 'Kinker' A. (26) zeggen dat ze helemaal niets te maken hebben met de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012. ''Benaouf zoekt gewoon een zondebok'', stelde Anouar B. tegenover de rechtbank in Amsterdam.

Benaouf A. was het beoogde doelwit van de aanslag in de Staatsliedenbuurt, maar hij wist zijn leven te redden door tussen de woonboten in het water te springen. Hij heeft gezegd dat hij ''een miljoen procent zeker'' Anouar B. heeft herkend als één van de daders.

Bewijsstukken

De rechtbank hield de twee maandag allerlei bewijsstukken voor. Maar Anouar B. en Adil A. hadden steeds een verklaring paraat, of ze antwoordden met een wedervraag.

Zo is op sportschoenen die zijn gevonden in een houten tuinhuisje waar Anouar B. wel eens kwam, DNA-materiaal aangetroffen dat mogelijk van hem is. Ook is op één van de schoenen een minuscuul glasscherfje gevonden dat waarschijnlijk afkomstig is van de ruit van de rechterportier van een van de vluchtauto's.

''Ik heb deze schoenen nooit aangetrokken'', zei Anouar B. daarop. ''De hond komt ook in het tuinhuisje, die is er misschien mee gaan sleuren door het huisje en de tuin. Ik vind het niet raar dat er DNA aan zit van mij. Ik kwam daar, spuug daar, laat haren los''.

Het verweer was soms erg fel. "Begrijp je wat ik bedoel!?'' en "rustig meneer'', klonk het tegen de rechters. Dat gebeurde in de "hitte van de strijd'', aldus Anouar B.'s advocaat Rutger Lonterman. Hij wees erop dat zijn cliënt al twee jaar verdachte is en nu pas zijn mond open kan doen.

Tasje

Bij de schietpartij kwamen Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Benaouf A. maakte zich nadat hij in het water was gesprongen uit de voeten. Hij haalde doorweekt en wel nog een tasje uit de doorzeefde Range Rover waarin hij had gezeten, sprak zelfs met de politie, maar werd in de consternatie niet meteen aangehouden.

Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk een reactie op die moord.

Video: Liquidatieverdachten fel over onschuld