Prinses Beatrix is niet aanwezig op de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht op 27 april. Ook prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel zullen niet deelnemen aan de feestelijkheden. 

Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het programma in Dordrecht.

De koning en koningin worden wel vergezeld door de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien, de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Floris en echtgenotes Marilène, Annette en Aimée zijn in Dordrecht. Het is nog onzeker of Pieter-Christiaan en Anita erbij zijn.

Verder is bekendgemaakt dat de koninklijke familie op Koningsdag om 11.00 uur over het water aankomt in Dordrecht. Daarna zal de familie vanaf een tribune een Grande Parade met meer dan vijftig vaartuigen bekijken. 

Per boot en bus

Vanaf het Groothoofd, een kade langs het rivierenknooppunt van de Oude Maas, de Noord en de Merwede, aanschouwt de familie de vaartuigen van vroeger en nu.

Daar vandaan gaat de familie per boot, via de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven, naar de Grote Kerk. In de kerk is een besloten evenement: het Bach Festival. 

Het gezelschap vertrekt vervolgens per elektrische bus naar het Scheffersplein voor Made in Dordrecht, waar lokale producten kunnen worden geproefd. 

Het laatste stukje van het programma legt de familie te voet af. Het gezelschap loopt naar Het Hof om daar de gerestaureerde historische gebouwen te heropenen en sluit de dag af op het Statenplein. 

Het bezoek aan de stad gaat ruim twee uur duren.

Video: Koningsdag zonder prinses Beatrix

Nieuwe stijl

Eerder werd al duidelijk dat koning Willem-Alexander geen wandeling door de stad zou maken. 

In Dordrecht vindt op 27 april de eerste Koningsdag nieuwe stijl plaats. Volgens burgemeester Arno Brok leidde de aankondiging dat de dag in zijn stad zou worden gehouden tot enorm enthousiasme. Er kwamen veel initiatieven los, aldus Brok.

''We hebben de dag op een eigentijdse manier vormgegeven met behoud van oude elementen. We kregen alle vrijheid om met een eigen programma te komen, waarbij we geen beperkingen gevoeld of ervaren hebben", zei de burgemeester maandag.

Vorig jaar

Vorig jaar werd voor het eerst een Koningsdag gevierd, na de troonswisseling van 2013. Die had plaats op zaterdag 26 april in Amstelveen en De Rijp, een dag voor de verjaardag van Willem-Alexander. Omdat de verjaardag op zondag was, werd het feest een dag vervroegd.

Het was vorig jaar ook voor het eerst dat de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima erbij waren tijdens het programma.

Video: Beatrix en Koninginnedag door de jaren heen