Op het stadhuis van Dordrecht worden maandag de plannen onthuld voor Koningsdag nieuwe stijl. 

Op 27 april wordt in de Drechtstad de nationale feestdag voor het eerst op de door koning Willem-Alexander en koningin Máxima gewenste manier gevierd.

Afgelopen maanden zijn delen van de plannen al uitgelekt. Dit tot ergernis van het hof en van de andere Drechtsteden, die ook een aandeel hebben in het programma en zich netjes aan de opgelegde geheimhouding hielden.

Zo is er geen uitgebreide wandeling meer door de stad. Er worden verschillende locaties bezocht, waar steeds een thema centraal staat.

Video: Plannen Koningsdag bekend

Uitgangspunten

Toen de koning vorig jaar de keuze voor Dordrecht bekendmaakte, gaf hij een aantal uitgangspunten mee. Koningsdag moet een feest zijn dat door mensen kan worden meebeleefd.

"Tijdens het bezoek hopen we zoveel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen. Dat vertrouwde element houden we graag vas", zei Willem-Alexander. Nieuwe elementen waren welkom, zoals een soort defilé of grote parade.

De koning heeft nog niet gezegd wie er van zijn familie het feest komen meevieren.

Bezuinigingen

De invulling van Koningsdag heeft te lijden onder de bezuinigingen, stelt woordvoerder Sylvia Hörmann van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in het Radio 1 Journaal. "De bezuinigingen slaan overal toe en we hebben steeds minder vrijwilligers. We moeten dan heel creatief gaan denken."

Een lange wandeling door de gemeente zit er niet meer in, verwacht Hörmann. "Er zal meer op één plek gebeuren. Met allerlei activiteiten kan de hele regio laten zien waar deze goed in is. Het accent komt wat te verliggen, het wordt anders dan bijvoorbeeld de spellencircuits van voorgaande jaren."

Het is maar de vraag of er nog gelegenheid is voor het traditionele koekhappen met de leden van de koninklijke familie. "Als je een regio goed wilt neerzetten, is dat niet afhankelijk van koekhappen of met wc-potten werpen, zoals drie jaar geleden gebeurde. Er is veel meer te bedenken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Koningsspelen. Dat is een nieuw element en het is een groot succes."