Blaricum is de duurste gemeente van Nederland

Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. 

In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas van de lokale lasten 2015. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

De informatie van alle gemeentes wordt jaarlijks verzameld en gebundeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dinsdag verschijnt de nieuwe Atlas, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al de top 10.

Hondenbelasting

Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.

De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO.

In Strijen ben je met 46 cent per nacht aan toeristenbelasting het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer ruim 5 euro. In Rotterdam betaal je het meest voor je viervoeter: 128 euro hondenbelasting per jaar, terwijl in Opmeer je hond maar 20 euro kost.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie