Uit protest tegen "de onderwaardering van hun werk door de politie" houden de politiebonden ACP en NPB komende dinsdag een langzaamaanactie op de snelwegen A16 en A58 rond Breda.

Dat hebben de bonden zaterdag laten weten.

Tussen 10.00 en 11.00 uur gaan verschillende politievoertuigen de weg op die niet harder zullen rijden dan 60 kilometer per uur, over alle rijstroken. Ze rijden vanuit Breda de A16 op, naar de A58 richting Bergen op Zoom en Goes. Bij Goes wordt gekeerd en gaat de rit in omgekeerde richting terug. Tijdens de actie sluiten zich op de heenweg steeds meer politiewagens aan, die op de terugweg geleidelijk weer de afrit nemen.

Actie

Het is een actie van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. "De eerste van meerdere. We zijn aan het kijken of ook andere eenheden zo'n zwaan-kleef-aan-actie kunnen houden", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Volgens de bonden is bewust gekozen voor een tijdstip na de ochtendspits en zal het publiek geen last hebben van de actie. Om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen wordt de colonne begeleid door motoragenten.

Betere cao

De politie voert sinds begin deze maand actie om een betere cao af te dwingen. Zo worden alleen nog bekeuringen uitgeschreven bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid. Ook zetten politiemensen in het hele land voorlopig elke vrijdag om 11.59 een minuut lang de sirenes aan.