Op vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagmiddag de lichamen van de twee in Mali omgekomen militairen aangekomen. Ze kwamen dinsdag om het leven toen hun Apache-helikopter verongelukte bij een schietoefening.

Op de vliegbasis worden ze met militair ceremonieel overgedragen aan de familie. Bij de plechtigheid zijn minister Jeanine Hennis van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, aanwezig.

Vrijdagmorgen werden de kisten in Gao door militaire draagploegen naar een Hercules-vliegtuig gebracht. Langs de route brachten honderden Nederlandse militairen een laatste groet.

Daarna werden de kisten vanuit Gao naar Bamako gevlogen. Van daaruit vertrok enige tijd later een ander toestel met de omgekomen militairen naar Eindhoven.

Onderzoek

De afgelopen dagen lagen de 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger opgebaard in een ziekenhuis op de Nederlandse basis Kamp Castor in Gao.

Zeetsen en Mollinger zijn de eerste Nederlandse doden van de VN-missie in Mali. Een team van Defensie is sinds donderdag in het Afrikaanse land om het incident te onderzoeken. Ook een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is meegereisd.

Video: Militair ceremonieel voor omgekomen piloten