De protesterende studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn positief over de stappen die het College van Bestuur van de universiteit heeft genomen, maar daarmee is het vertrouwen nog niet hersteld. 

Dat liet de protestgroep Rethink UvA vrijdag weten. Het CvB meldde eerder op de dag dat er twee commissies komen, een die onderzoek doet naar de financiën van de UvA en een die gaat over verdere democratisering.

Rethink UvA heeft vijf stappen opgesteld als startpunt voor verdere gesprekken met het CvB. Samen met De Nieuwe Universiteit en de Humanities Rally wil Rethink onder meer "grote invloed" in de commissies die het college vrijdag aankondigde. 

"We willen afgevaardigden in die commissies", aldus een woordvoerster van Rethink. Ook wordt er een groep samengesteld die de plannen voor vernieuwing en verandering concreter moet maken. De andere stappen worden later op rethink.nl worden gepubliceerd.

Heel goed

De woordvoerster van Rethink benadrukte dat het "heel goed" is dat "het CvB wil meedenken en veranderingen wil doorvoeren". Tegelijk zijn de eisen van de protestgroepen nog niet ingewilligd, zei ze.

Ook sturen de groepen een brief aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Daarin vragen ze haar om de Raad van Toezicht van de UvA onderzoek te laten doen naar eventueel mismanagement door het College van Bestuur.

De bezetting van het Maagdenhuis zit er voorlopig nog niet op, meldt Rethink verder. Wel worden er "hulptroepen ingezet voor het schoonmaken en onderhoud van het Maagdenhuis".