Seniorencomplex De Notenhout in Nijmegen voldeed wel degelijk aan alle eisen. Dat hebben brandveiligheidsexperts die eigenaar Woonzorg inschakelde vrijdag vastgesteld.

Woonzorg liet hen onderzoek doen na de brand in een cafetaria onder het complex op 20 februari. Als gevolg van de brand zijn vier hoogbejaarden overleden.

Donderdag bleek uit onderzoeken van de brandweer en de gemeente Nijmegen dat een aantal rookwerende deuren in het complex niet deugde.

Daardoor kon de giftige rook van de brand zich door het hele gebouw verspreiden.

Ook hield een van de twee noodtrappen op de eerste verdieping op. Aangezien het centrale trappenhuis door de brand onbruikbaar was, kon een deel van de 94 bewoners niet naar buiten.

Bouwbesluiten

Woonzorg zei vrijdag zich niet in de kritiek te herkennen. Volgens de experts was het gebouw conform alle bouwbesluiten in gebruik. De gemeente Nijmegen ontkent niet dat het complex volgens de regels is gebouwd en opgeleverd, maar die regels golden in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Inmiddels zijn diverse bouwbesluiten aangescherpt en moet elke vluchtweg bijvoorbeeld naar de begane grond leiden en vandaar naar de openbare weg. De noodtrap die maar tot de eerste verdieping reikte voldeed dus niet aan de geldende regels.

Onderzoek OM

Nijmegen heeft de Brandweeracademie om een oordeel over deze situatie gevraagd. Ook het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de brand. Woonzorg zegt dat "in vertrouwen" af te wachten.

De bewoners van het complex en hun familie wachten met eventuele schadeclaims tot alle onderzoeken zijn afgerond. Het staat wel vast dat het nog lang gaat duren voor de 71 appartementen weer bewoonbaar zijn.

Video: Brand in zorgcomplex