Prinses Amalia gaat naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.
 

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag gemeld.

De school werd al langer genoemd als serieuze optie voor de prinsessen. Het koningspaar heeft de afgelopen tijd hun licht op gedaan op diverse scholen in de regio. Behalve Sorghvliet waren ook gymnasium Haganum en het Maerlant Lyceum serieuze opties.

Amalia gaat volgend jaar naar de middelbare school. Het gezin had de schoolkeuze tot nu toe geheimgehouden om te voorkomen dat er een toeloop zou komen op de school louter omdat de kroonprinses daar na de zomervakantie naartoe gaat.

Schooltijd

Het gymnasium is opgericht in 1908 en laat zich naar eigen zeggen "door op christelijke normen en waarden gebaseerde tradities inspireren". Het gebouw ligt vlak naast het Catshuis. De school heeft iets meer dan zevenhonderd leerlingen.

De periode van de schooltijd van de prinses is privé, zo beklemtoont de RVD.  Op uitdrukkelijk verzoek van het koninklijk paar wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochter te blijven respecteren.

Oud-leerlingen

Het gymnasium is de school waar ook prinses Laurentien vroeger heenging. Ook burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, oud-minister Laurens Jan Brinkhorst, vice-premier Lodewijk Asscher, cabaretier Paul van Vliet en acteur Hugo Koolschijn zijn oud-leerlingen van het gymnasium.

Sorghvliet eindigde de afgelopen jaren met regelmaat hoog in diverse lijstjes met de beste scholen van Nederland. "Wij zijn vereerd met de schoolkeuze van prinses Amalia en heten haar met vreugde van harte welkom op onze school", aldus rector Hans Rookmaaker.