In het Limburgse dorp Urmond is vrijdagmiddag een man om het leven gekomen toen de woning waarin hij was, ontplofte. Een andere man raakte zwaargewond.

Dat maakte de brandweer bekend. De gewonde man is met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. 

De brandweer was naar het pand gegaan na een melding over een sterke gaslucht. Terwijl brandweerlieden op enige afstand van de woning stonden te overleggen, ontplofte het pand en stortte het in.

De bewoner van het appartement zou problemen hebben gehad met het betalen van de huur. Hij had gedreigd de gaskraan open te draaien en het huis op te blazen. Vermoedelijk heeft hij de daad bij het woord gevoegd.

Drukgolf

Of het dodelijke slachtoffer ook de bewoner is, is nog niet zeker. Ook kon de brandweer nog niet met zekerheid zeggen of er nog andere mensen onder het puin liggen. Het zoeken daarnaar gaat zaterdag verder.

Omstanders zeggen dat de dode door de drukgolf naar buiten werd geslingerd en voor het huis terechtkwam. De ruiten van tientallen woningen in de omgeving zijn vernield. Van vier woningen is het gas afgesloten. 

De bewoners daarvan worden komende nacht elders opgevangen. Van de woningen waarvan de ruiten zijn gesprongen worden de ramen dichtgetimmerd. De bewoners kunnen in hun huis blijven.