De politie heeft met veertien aanhoudingen een criminele organisatie opgerold die zich bezighield met autodiefstallen. De diefstallen werden soms gepleegd op bestelling. 

Dat maakte het Openbaar Ministerie vrijdag bekend.

Vooral snelle auto's uit het duurdere segment, zoals BMW's en Audi's waren doelwit. Zodra de wagens waren gestolen, kregen ze valse kentekenplaten.

De letter- en cijfercombinaties werden via internet van soortgelijke auto’s afgekeken. Vervolgens werden de auto's voor een flink lager bedrag dan de werkelijke waarde doorverkocht aan zowel binnen- als buitenlandse afnemers.

De verdachten zijn tussen de 19 en 55 jaar oud en komen uit Rotterdam, Maassluis, Capelle aan den IJssel, Zwijndrecht, Bulgarije en Servië. Het gaat om dertien mannen en een vrouw.

Acht maanden

Het onderzoek van de politie begon acht maanden geleden en stond onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Aanleiding was de diefstal van tientallen auto's die met professionele apparatuur werden geopend en gestart.

Bij doorzoekingen maandag in Rotterdam, Maassluis, Capelle aan den IJssel en Zwijndrecht zijn dergelijke apparatuur en gereedschappen in beslag genomen.

Ook vond de politie autosleutels van diverse automerken, blanco autosleutels, valse en blanco kentekenplaten voor verschillende landen, een pistool, een stroomstootwapen, een ploertendoder en een boksbeugel, plus enkele duizenden euro’s aan contanten.

De verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig veertien dagen vast.