De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat een commissie, met een onafhankelijke voorzitter, instellen om voorstellen te doen "voor de modernisering van de besturing" van de UvA.
 

Bovendien komt er een onderzoekscommissie die gaat kijken naar de financiën en het huisvestingsbeleid van de universiteit. Dat heeft de UvA vrijdag bekendgemaakt.

De onderzoekscommissie neemt onder meer het financiële beleid van de universiteit onder de loep en de verhouding tussen de huisvestingskosten en de uitgaven aan onderzoek en onderwijs.

De UvA laat ook weten dat het bestuur afspraken probeert te maken met de bezetters van het Maagdenhuis. ''Maar op de uitnodigingen om hierover een gesprek aan te gaan is (nog) niet gereageerd. Dat baart zorgen vanwege de toenemende schade aan het Maagdenhuis'', aldus de universiteit.

Uitgangspunten

De bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam door boze studenten duurt inmiddels al vijf weken. Zij eisen meer inspraak in de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in tien 'uitgangspunten’ tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten.