Een gebruikt maar nog geldig parkeerkaartje doorgeven aan iemand anders mag niet. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.
 

Parkeerwachters die dit toch zien gebeuren, mogen een boete uitdelen, zo staat in het vonnis. Een automobiliste uit Nijmegen had de zaak aangespannen.

Zij nam een parkeerkaartje over en kreeg daarvoor een boete van 60 euro. Het kaartje in kwestie was nog uren geldig en niet gebonden aan een kenteken. Maar de rechter oordeelde dat zij desondanks het ticket niet had mogen overnemen.

De schuldige is niet de vorige eigenaar van het kaartje, maar de vrouw die het bewijs overnam. Zij heeft namelijk geen parkeerbelasting betaald en is daarom in overtreding. Parkeerbelasting moet volgens de rechter voor elk afzonderlijke voertuig worden betaald.

Overtreding

Het is veel automobilisten een doorn in het oog dat parkeertarieven meestal per vastgestelde tijdseenheid moeten worden betaald. Daardoor blijft er vaak veel ongebruikte parkeertijd over, waarna mensen hun kaartje doorgeven aan een volgende.

De vrouw  moet alsnog 60 euro betalen: 2 euro parkeerkosten en 58 euro voor de boete. Zij beging haar overtreding in maart 2014.

Autoclub 

Autoclub KNAC vindt de uitspraak "op de grens van een rechterlijke dwaling".  Volgens woordvoerder Peter-Eloy Staal zouden parkeerders moeten betalen voor de parkeerplaats en niet per auto.

''Ik respecteer de uitspraak, maar ik vind hem wel heel teleurstellend", stelt hij. "Zo betaal je twee keer voor dezelfde plaats. Als mijn club groter was, zou ik hiertegen in actie komen en aan de bel trekken bij het ministerie van Infrastructuur."