Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Lau G. (53) voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray.

Medeverdachte Geert G. hoorde vrijdag voor de rechtbank in Maastricht een celstraf van veertien jaar tegen zich eisen wegens medeplichtigheid aan de dubbele moord in 2006.

Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Lau G. en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool. Lau G. gaf Bendella en Fourkour een nekschot, aldus de officieren van justitie.

Zij spraken in het requisitoir van een ''weloverwogen executie". Tegen Lau G. pleit dat hij tijdens het onderzoek gelogen heeft, dat hij een geoefend schutter is met vuurwapens in zijn bezit. Bovendien staat hij bekend als agressief. Hij zette getuigen onder druk.

Sluw

De aanklager typeerde Lau G. als ''meedogenloos" en ''sluw" en als iemand ''die angst inboezemt". Het OM hecht veel waarde aan de getuigenis van een mede-gedetineerde, tegen wie Lau G. de moorden zou hebben opgebiecht.

Zijn 'hulpje' Geert G. vormde ''een wezenlijke bijdrage aan de tragedie". Hij ging samen met Lau G. naar Venray toen het alarm afging in de hennepplantage en had moeten weten dat de afloop fataal kon zijn. Geert G. heeft zich steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Vorig jaar ging hij alsnog praten en wees hij de plek aan in een bos in Arcen waar Bendella en Fourkour lagen begraven.

Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops, de raadslieden van Lau G., hebben altijd benadrukt dat harde bewijzen tegen hun cliënt ontbreken.

De rechtbank doet op 23 april uitspraak.