Er mankeerde het nodige aan de seniorenflat in Nijmegen, waar onlangs vier doden vielen na een brand.

Dat is donderdagavond gebleken op een persconferentie van de brandweer Gelderland-Zuid en de gemeente.

De rookwerende deuren waren niet allemaal deugdelijk. Daardoor kon zich veel rook verspreiden door het pand. De slachtoffers hadden ook allemaal rookschade. De brandwerende deuren waren wel goed.

Het noodtrappenhuis was niet in orde en het centrale trappenhuis was door de brand onbruikbaar.

De Brandweeracademie gaat in opdracht van de gemeente onderzoeken of de eigenaar van het complex verantwoordelijk gesteld kan worden voor de tekortkomingen in het pand.

Onderzoek

De brand begon op 20 februari in de meterkast van een cafetaria onder de seniorenflat. Toen de snackbar in lichterlaaie stond, sloeg de brand over naar een centraal ventilatiekanaal dat eindigde op het dak van het complex. Doordat dit kanaal was bekleed met een soort schuim, vormde zich veel dikke en giftige rook, die zich over alle verdiepingen verspreidde. De brandweer had vijf uur nodig om de brand meester te worden. De cafetaria voldeed overigens aan alle eisen.

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de brand. Zolang dat niet klaar is, kan de renovatie van het gebouw niet van start. De cafetaria is totaal verwoest. Mogelijk moet ook het hele complex worden gesloopt. Het pand telt 71 appartementen, waarin 94 mensen woonden. Het zal nog vele maanden gaan duren voor zij terug kunnen naar huis.

Veiligheid

De Brandweeracademie gaat onderzoeken of er meer eisen gesteld moeten worden aan flatgebouwen waarin met name senioren wonen. Veel van die gebouwen zijn niet als bejaarden- of verpleeghuis gebouwd en hoeven dus niet aan de strenge regels voor dergelijke huizen te voldoen. Maar als er wat gebeurt, kunnen de minder zelfredzame oude bewoners zichzelf niet in veiligheid brengen.

''Er wonen steeds meer senioren in hoogbouw. We moeten ons daar als hulpverleners op voorbereiden'', aldus Van Zanten. Ook de Nijmeegse flat is destijds niet voor bejaarden gebouwd. In de loop van de tijd werd het een seniorencomplex.

Volgens de brandweer ontstond tijdens de redding een ''hele chaotische situatie'' toen bleek dat de bewoners flink in de war waren geraakt.

Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (CDA) is het ook ''een politieke kwestie.'' ''Je kunt de mensen wel steeds langer thuis laten wonen, maar dan moeten gewone flats aan strengere eisen gaan voldoen. Dat leidt tot gigantische kosten en dus hogere huren. Die discussie moet snel worden gevoerd.''