Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige gevonden die zegt dat Willem Holleeder betrokken is bij een aantal liquidaties in Amsterdam

Volgens de getuige, Hidr K., zou Holleeder nauw hebben samengewerkt met twee andere kopstukken in de criminele wereld: Dino S. en de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis.

Dat zegt het OM van Amsterdam donderdag in een interview met Eenvandaag.

Holleeder (56) moet woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter verschijnen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen.

Daarbij gaat het om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De rechtbank in Amsterdam buigt zich dan onder meer over het verlengen van zijn voorarrest. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Het OM spreekt van een betrouwbare getuige, omdat K. geen tegenprestatie heeft gevraagd. "Wel heeft hij gevraagd om bescherming en aangezien wij hem van belang vinden in het onderzoek naar Holleeder, bieden we hem die bescherming."

Onderwereld

De verklaring van K., een Turkse drugshandelaar met connecties in de onderwereld, sluit volgens het OM aan bij eerdere getuigenissen van onder meer Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Tot nu toe heeft Holleeder zich altijd op zijn zwijgrecht beroepen.

Begin deze maand heeft Holleeder een celstraf gekregen voor het bedreigen van voormalig misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Holleeders lange loopbaan als zware crimineel