De 62-jarige Gijsbert Ruiter is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf voor geweld tegen agenten en gemeentewerkers bij zijn huis in Haelen in 2012. 

Het gerechtshof legde achttien maanden celstraf op, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.

Gijsbert Ruiter bekogelde de politie destijds met benzine en een molotovcocktail en dreigde met een pijl en boog toen de gemeente een illegaal hek bij zijn huis wilde verwijderen.

In hoger beroep deed hij een beroep op psychische overmacht maar dat wees het gerechtshof af. Hij was volledig toerekeningsvatbaar en moest weten dat het geweld ongeoorloofd was, aldus de uitspraak.

Eis

De straf van het hof is lager dan geëist omdat er geen bewijs is voor poging tot moord. Gijsbert Ruiter werd veroordeeld voor drie pogingen tot zware mishandeling en bedreiging van diverse agenten.

Bovendien houdt het gerechtshof rekening met zijn frustraties over het optreden van de gemeente in het conflict dat hij heeft met zijn buren op een woonwagenkamp. "De gemeente is in deze kwestie ernstig tekort geschoten", aldus de uitspraak donderdag. Het hof kan zich voorstellen dat Gijsbert Ruiter zich in de steek gelaten voelde door de gemeente.

De rechtbank legde eerder negen maanden celstraf op. De huidige celstraf heeft de verdachte al uitgezeten.