De zonsverduistering die vrijdagochtend rond 9.30 uur plaatsvindt is waarschijnlijk toch te zien. De weersverwachting is positief bijgesteld. 

Dat meldt Weerplaza donderdag. 

Dankzij een krachtig hogedrukgebied lost de verwachte bewolking en neerslag deels op boven de Noordzee. Ook bereikt dit front Nederland waarschijnlijk later. 

Daardoor kan de eclips in een groot deel van het land toch beleefd worden. Eerder gingen meteorologen er nog van uit dat de eclips niet te zien zou zijn door een dik wolkendek. 

De kans blijft wel bestaan dat er enkele wolkenvelden aanwezig zijn, maar die zullen niet voldoende om de zon onzichtbaar te maken. In het noordwesten van het land kan het later in de ochtend wel lastiger worden om de zon door de bewolking heen te zien. 

Video: Zo gaat de bijna maximale zonsverduistering er uit zien

Hardnekkige mist

In het zuidwesten, midden en Friesland is de eclips ook goed te volgen.Het meest onzeker is de situatie voor het zuiden en oosten.

Hardnekkige mist of laaghangende bewolking kan daar lang standhouden. Weerplaza benadrukt dat de situatie van plek tot plek zeer verschillend kan zijn.