Foto's van wrakstukken van vlucht MH17 uit de hangar op vliegbasis Gilze-Rijen, waar onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de ramp, zijn uitgelekt en gepubliceerd op internet.

Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag bevestigd na berichtgeving door ThePostOnline.

Volgens een woordvoerder was het niet de bedoeling dat de foto's van onder meer de cockpit naar buiten zouden komen. Ze zijn gepubliceerd op een Oekraïense website. Het is niet bekend wie de foto's heeft gemaakt.

De OVV benadrukt dat de foto's niet van de aangekondigde reconstructie zijn van een deel van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. Op de foto's is wel een stellage te zien met daarop delen van de cockpit. Het gaat om een tijdelijke houten constructie om de wrakstukken beter te kunnen bekijken.

Op de site staan ook foto's van vermeende fragmenten van een projectiel. Het is niet bekend waar die beelden vandaan komen.

Opheldering

Onlangs kon de pers een kijkje nemen bij wrakstukken op de basis. Maar de gelekte foto's zijn gemaakt vanaf een plek waar op de dag van de bezichtiging geen pers kon komen. Vanaf de plek waar de verslaggevers waren, was de cockpit niet te zien. 

De Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft het kabinet op initiatief van het CDA gevraagd in een brief opheldering te geven over de uitgelekte foto's en vermeende munitie. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt moet die duidelijkheid er komen, omdat de vertrouwelijkheid van het onderzoek door het Openbaar Ministerie erg belangrijk is.