Celstraf geëist voor mishandelen NS-personeel station Almelo

Twee mannen uit Rijssen en Schiedam, die begin december een conducteur en een machinist van de NS zwaar mishandelden, moeten daarvoor volgens het OM de cel in.

Het Openbaar Ministerie eist woensdag bij de rechtbank in Almelo tegen de ene man een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk.

De andere verdachte hoorde een strafeis van negen maanden gevangenis, waarvan vier voorwaardelijk.

De geëiste straf is tweemaal zo hoog als gewoonlijk op zware mishandeling staat, omdat volgens het OM duidelijk moet zijn dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.

Ongeveer 150 conducteurs en machinisten van de NS kwamen naar de zitting in Almelo. Ze wilden aandacht vragen voor het toenemend geweld tegen NS-personeel, zei een woordvoerder van FNV Spoor.

Video: Celstraf geëist voor mishandeling conducteur en machinist

Smartengeld

De mannen vielen op het perron in Rijssen en vervolgens in de trein naar Almelo een vrouw lastig. Een conducteur sprak de mannen daarop aan en zocht voor de vrouw een andere plek in de trein.

Op het station in Almelo viel een van de mannen de conducteur aan. De machinist schoot te hulp en werd door de andere verdachte mishandeld. De conducteur werd tegen zijn hoofd geschopt toen hij al op de grond lag. De machinist werd over het perron gesleurd. Passagiers uit de trein schoten niet te hulp, maar sloegen op de vlucht.

Het OM vindt dat de verdachten aan beide slachtoffers ook ieder 1.500 euro smartengeld moeten betalen. De rechtbank doet op 1 april uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie