Verspreider onjuiste overlijdensberichten onder voorwaarden vrij

De 22-jarige man uit Alkmaar die mensen opbelde met de mededeling dat een van hun geliefden was overleden door een misdrijf of ongeval, wordt vrijgelaten. 

In ruil voor die vrijlating moet hij wel meewerken aan rapportages van de reclassering en van een psycholoog. Ook heeft de rechter hem een belverbod opgelegd. Dat meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag woensdag.

De Alkmaarder belde tientallen mensen op en deed zich voor als politieagent. Bij de politie kwamen afgelopen maand uit het hele land meldingen van geschrokken mensen, die zo’n doodsbericht hadden gekregen en er achter waren gekomen dat het niet klopte.

Het OM verdenkt de man van een misdrijf dat in de wet omschreven staat als 'dwang'. Door mensen op te bellen en zich als politieagent voor te doen, heeft hij hen gedwongen een verschrikkelijke boodschap aan te horen, aldus de woordvoerster van het OM.

Telecomgegevens

Met behulp van onder meer telecomgegevens wisten de rechercheurs van de politie Den Haag de identiteit van de beller te achterhalen. Maandag werd de Alkmaarder thuis opgepakt. Het is nog onduidelijk wat het motief was voor de telefoontjes.

Inmiddels heeft de politie meer dan vijftig aangiften binnengekregen. Een aantal 'nabestaanden’ was al naasten aan het informeren, toen bleek dat het niet waar was. De misplaatste mededelingen veroorzaakten zóveel verdriet en onrust dat mensen er volgens de politie nog steeds last van hebben.

Lees meer over:
Tip de redactie