Leden 'Zes van Breda' trekken verklaringen in

De 'Zes van Breda' stonden dinsdag meer dan twintig jaar na de roofmoord op 'oma Mok' in Breda waar ze voor zijn veroordeeld voor de rechter, om te proberen hun onschuld aan te tonen. 

Twee wegens medeplichtigheid veroordeelde vrouwen lieten dinsdag bij het gerechtshof in Den Haag weten dat er niets klopte van de belastende verklaringen die ze destijds hebben afgelegd.

''Het gevoel dat je iets recht moet zetten is heel erg aanwezig'', aldus de veertigjarige Jane Van H. Ze voelt zich nog steeds erg schuldig omdat ze in 1994 dingen heeft verklaard, die eraan hebben bijgedragen dat behalve zijzelf ook vijf anderen zijn veroordeeld.

De zeer emotionele vrouw vertelde dinsdag dat ze zich erg onder druk gezet voelde door de politie. Nadat haar -ten onrechte- was verteld dat een van haar haren was gevonden op de plek van de moord, ging ze dat geloven. Ze dacht zelfs dat ze het dan wel zou hebben gedaan, vertelde ze.

Lulverhaal

Ook Carien N. vertelde dat ze destijds maar een ''lulverhaal'' ophing. Ze hoopte dat de politie haar dan naar huis zou laten gaan. Dat ze in de jaren erna niet op haar verklaringen is teruggekomen, had er volgens haar vooral mee te maken dat ze haar leven op de rit had en dit niet opnieuw wilde laten verstoren.

De roofmoord op de toen 56-jarige Tim Mui Cheung, beter bekend als 'oma Mok', vond plaats in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

Cruciaal bewijs

Drie mannen (tien jaar cel) en drie vrouwen (tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid) werden veroordeeld . De vrouwen hadden bekennende verklaringen afgelegd, die cruciaal waren. De drie mannen hebben altijd ontkend.

De Hoge Raad besliste in 2012 dat het proces opnieuw moest. Ontlastend bewijs was niet in het dossier opgenomen. Het ging om verklaringen van getuigen die in de uren van de overval zaten te wachten in een bushokje tegenover het restaurant, maar niets hadden gezien.

Ook is vastgesteld dat bloed dat in de restaurantkeuken is aangetroffen niet afkomstig kan zijn van een van de zes veroordeelden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie