Het Utrechtse ex-raadslid Bert van der Roest (PvdA) krijgt maximaal 240 uur werkstraf vanwege verduistering. Hij krijgt ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat Van der Roest in 2012 en 2013 minstens 26.241,06 euro heeft verduisterd uit de kas van een Utrechtse daklozenkrant. Hij was penningmeester bij de Stichting Straatnieuws.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Van der Roest krijgt nu een lagere voorwaardelijke celstraf, omdat de rechtbank van een lager verduisterd bedrag uitgaat.

Ook heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de zaak veel negatieve media-aandacht heeft gekregen. Bovendien is het voormalige raadslid nog niet eerder voor iets vergelijkbaars veroordeeld en heeft hij een groot deel van het bedrag weer terugbetaald.

Kwalijk

"De rechtbank neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij geld heeft verduisterd van een stichting die zich inzet om daklozen, een kwetsbare groep in de samenleving, een bron van inkomsten te bieden", staat in de uitspraak.

De man heeft volgens de rechtbank zijn positie als penningmeester misbruikt en het vertrouwen van de stichting en de krantenverkopers "ernstig geschaad".

Van der Roest was dinsdag zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

Bedrag

Volgens het OM heeft Van der Roest de daklozenkracht Straatnieuws voor tienduizenden euro's bestolen. Het bestuur van daklozenkrant Straatnieuws liet eerder weten dat er 43.000 euro is verdwenen.

"Volgens de rechtbank kan niet worden gesproken van verduistering wanneer de verdachte het geld vrijwel meteen of korte tijd later overboekte naar de bankrekening van Straatnieuws. Dit leidt ertoe dat de rechtbank tot een lager verduisterd bedrag komt dan de officier van justitie."

Volgens de rechtbank is het exacte verduisterde bedrag op basis van het dossier niet te achterhalen.

Tijdens de behandeling van een zaak zei het voormalige raadslid dat hij ongeveer 22.000 euro uit de kas heeft gehaald.

Kluis

De krantenverkopers kopen hun kranten in met contant geld. Dat geld wordt in een kluis bewaard waarvan alleen Van der Roest een sleutel had.

Hij moest het geld naar de bank brengen. Maar de rechtbank zegt dat hij "regelmatig" een deel van het geld op zijn eigen rekening heeft gestort.

Geleend

Van der Roest beweerde eerder geld uit de kas van de daklozenkrant te hebben 'geleend'. Hij werkte op dat moment aan een voorstelling. Van der Roest hoopte het geld daarmee terug te verdienen, maar dat is niet gelukt. Nadat de verduistering aan het licht kwam, stapte hij in oktober 2013 af als raadslid.

De voormalige penningmeester heeft verklaard dat hij het geld gebruikte om zijn eigen rekeningen te betalen. Hij betaalde delen weer terug zodra zijn financiële situatie dat toeliet.

Van der Roest zei in januari dat hij zijn eigen handelen betreurt. Hij gaf toen ook toe het geld niet te hebben geleend, maar te hebben verduisterd. "Ik heb een gigantisch stomme fout gemaakt", aldus Van der Roest.