Man opgepakt voor verspreiden onjuiste overlijdensberichten

Een 22-jarige man uit Alkmaar is opgepakt, omdat hij mogelijk voor de grap mensen heeft gebeld om te vertellen dat een naaste is overleden.

Dat meldt de politie dinsdag.

Hij wordt ervan verdacht tientallen mensen te hebben lastiggevallen met onjuiste overlijdensberichten. De man deed zich tijdens de gesprekken voor als een agent die nabestaanden moest inlichten.

Een rechercheteam van de Eenheid Den Haag onderzocht meer dan vijftig aangiften en startte een onderzoek naar de beller. De rechercheurs konden de man onder meer ontmaskeren aan de hand van belgegevens.

Hij is maandagochtend in zijn woning aangehouden en is meegenomen naar een politiebureau in Den Haag. De komende dagen wordt de man uit Alkmaar verhoord. Zijn motief is nog niet bekend.

Woensdag wordt hij voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Verdriet

Volgens de politie heeft de nepagent "veel verdriet en onrust" veroorzaakt door te beweren dat een vader, moeder, echtgenoot of kind was overleden. Soms zei hij zelfs dat een ander familielid verantwoordelijk was voor het sterfgeval.

In februari kwamen vanuit het hele land meldingen van mensen die op deze manier zijn opgelicht. De meesten van hen kwamen er kort daarna achter dat het om een grap ging. "In een aantal gevallen heeft dit zoveel impact gehad dat mensen er nog steeds last van hebben", aldus de politie.

De politie heeft meerdere keren voor de nepagent gewaarschuwd. Agenten komen in principe altijd bij iemand langs om slecht nieuws te brengen. Dit wordt normaal gesproken niet telefonisch doorgegeven.

Lees meer over:
Tip de redactie