De gemeente Amsterdam mag de zogenoemde Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost elk moment ontruimen.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

De Vluchtgarage is sinds december 2013 gekraakt door ongeveer 125 uitgeprocedeerde asielzoekers. De krakers moeten een week de tijd krijgen om de garage vrijwillig te verlaten, luidt het vonnis.

Het stadsbestuur wil parkeergarage Kralenbeek slopen, omdat die voornamelijk leegstaat en een grote kostenpost is. De gemeente wil op die plek een grasveld aanleggen. 

Inhumaan

De voorzieningenrechter bepaalde in februari dat de parkeergarage vanwege de weersomstandigheden pas na 1 mei ontruimd mag worden. De rechter vond het inhumaan om de groep in de winter op straat te zetten.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging eerder in samenspraak met de gemeente en de politie in beroep tegen deze beslissing.

Het OM vindt dat een rechter geen termijn aan de ontruiming mag verbinden. Volgens justitie zou de garage op elk moment ontruimd mogen worden. Het OM noemde het beroep eerder vooral een principiële zaak.

De gemeente wilde eigenlijk dat de asielzoekers voor 11 maart waren vertrokken. Volgens het stadsbestuur kon de groep de garage verlaten, omdat er nachtopvang voor hen is geregeld. Maar die opvang was volgens de rechter onvoldoende, omdat de vluchtelingen overdag alsnog de straat op moeten.

Bed, bad en brood

Het hof wijkt af van het oordeel van de kantonrechter omdat het vindt dat de uitgeprocedeerden nu terechtkunnen in de opvang (bed, bad en brood) die de gemeente aanbiedt. 

De Centrale Raad van Beroep bepaalde eerder dat Amsterdam vanaf 17 december vorig jaar tijdelijk nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd moet bieden. De gemeente Amsterdam zei eerder dat de zogenoemde bed, bad en brood-regeling tot 1 oktober dit jaar wordt verlengd.

Dat moet gebeuren totdat het Comité van Ministers van de Raad van Europa een standpunt over de kwestie heeft ingenomen.

Zwerven

De asielzoekers zwerven al sinds september 2012 in verschillende samenstellingen door de hoofdstad en voeren actie tegen het Nederlandse asielbeleid. Wij zijn hier is een actiegroep van ruim tweehonderd vluchtelingen uit onder meer Sudan, Ethiopië en Eritrea. 

Ze verbleven in die periode onder andere in de Vluchtkerk (St. Jozefkerk), de Vluchtflat (leegstaand kantoorpand), het Vluchtpark (Ringparkgebouw) en de Vluchtgarage.

De asielzoekers kunnen of willen niet terug naar hun moederland, omdat ze gevaar lopen of geen papieren meer hebben. Van de actievoerders verblijven er ongeveer 125 sinds december 2013 in de Vluchtgarage.

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen