Het aantal agenten dat werd ontslagen vanwege wangedrag is in 2014 met ruim 22 procent gestegen.
 

Dat bevestigt de politie maandag na berichtgeving van het radioprogramma De Nieuws BV.

In totaal moesten 97 politiemannen en -vrouwen afscheid nemen van het korps. Vijf hiervan besloten zelf op te stappen vanwege misstappen. In 2013 waren dat nog 79 agenten, waarvan vijf zelf opstapten.

Redenen voor de ontslagen waren onder andere het stelen van de afdeling gevonden voorwerpen, porno kijken tijdens werktijd of met te veel alcohol op in een dienstauto rijden.

Ook het lekken van informatie, aanrandingen, sjoemelen met declaraties en het gebruiken van een dienstwagen voor privédoeleinden waren redenen voor het beëindigen van een dienstverband.

Overtreding

Het geldt voor overtredingen die zowel in als buiten werktijd zijn gepleegd. Nog eens 54 agenten hebben een voorwaardelijk ontslag opgelegd gekregen.

In totaal werken er 65.000 mensen bij de Nederlandse politie.

Korpschef Gerard Bouman reageert gematigd positief op de cijfers. "Met in totaal 164 (on)voorwaardelijke ontslagen constateer ik een lichte stijging ten opzichte van 2013", aldus Bouman. "Bezien over een langere periode daalt het aantal strafontslagen bij de politie echter wel degelijk." Die daling noemt Bouman bemoedigend.