Studenten Amsterdam gooiden ruit politiebureau in bij demonstratie

De studenten die vrijdag een geluidsdemonstratie hielden voor het politiebureau op de Beursstraat in Amsterdam hebben een ruit ingegooid met een steen en banden van politiemotoren lek gestoken.

Dat meldt de politie maandag aan NU.nl.

De politie reageert op een verklaring van actiegroep De Nieuwe Universiteit  die spreekt van ''excessief politiegeweld", bij de protestmars vrijdag.

De protestmars was vreedzaam van opzet, aldus de studenten, maar de politie ''begon in de rondte te slaan met hun vuisten". Twee studenten werden gearresteerd en om hen een hart onder de riem te steken gingen tientallen studenten en docenten naar het politiebureau voor een geluidsdemonstratie.

Video: 'Politie trad te hard op'

Aangehouden

Volgens de politie was er een vuurtje aangestoken bij het standbeeld het Lieverdje en werd er ingegrepen toen er iets van olie op het vuur werd gegooid. "Wij hebben toen twee studenten aangehouden", aldus de politie.

"Een groep studenten wilde een een geluidsdemonstratie houden voor het bureau aan de Beursstraat. Daar is op zich niks mis mee, maar wij hebben ingegrepen toen er een ruit werd ingegooid van het bureau met een steen en van twee politiemotoren de banden werden lekgestoken."

"De ingang van het bureau werd geblokkeerd, waardoor agenten hun werk niet meer konden uitvoeren en mensen ook geen aangifte meer konden doen", stelt de politie.  

"Wij hebben geprobeerd te overleggen met de studenten, maar zij wilden dit niet. Er is bij de verwijdering een student gearresteerd en voor zover er bij ons bekend is, zijn er geen gewonden gevallen."

Nieuwe Universiteit

De Nieuwe Universiteit heeft op haar beurt weer laten weten dat de barst in het raam van het politiebureau een ongeluk was.

"Een politieauto forceerde een weg door de menigte, waardoor deze tegen het raam van het politiebureau werd aangeduwd. In de chaos gebeurde er een ongeluk met als gevolg een barst in een raam. De politie zegt dat wij een steen door een ruit hebben gegooid. Dit is niet waar. Wij bieden hierbij aan om de kosten van het raam te repareren."

Volgens de studenten zijn er verschillende gewonden gevallen door de politieactie. "Wij [studenten red.] hebben aan dit geweld een zware hersenschudding, vier mensen met lichte hersenschuddingen, vijf mensen met meerdere gekneusde ribben, en 25 mensen met andere lichte tot ernstige verwondingen overgehouden."

Dit willen de bezetters van het Maagdenhuis | Dossier studentenprotest

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie