Twee jonge kinderen uit Maastricht zijn door hun moeder ontvoerd naar Syrië. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bevestigd na berichtgeving hierover door L1.

De krant schrijft dat de vrouw van Tsjetsjeense afkomst de kinderen eind oktober vorig jaar heeft meegenomen. Het drietal zou vrijwel zeker met gestolen reisdocumenten zijn vertrokken. Het is de eerste keer dat kinderen zijn ontvoerd naar het 'kalifaat'.

Het is niet de eerste keer dat kinderen door hun ouders naar het oorlogsgebied zijn gebracht. Maar deze kinderen zijn onttrokken aan het ouderlijk gezag van hun vader.

Politie en justitie verrichten onderzoek naar een mogelijk netwerk dat potentiële kandidaten rekruteert en ronselt voor de jihad in Syrië.

Ontvoering

De afgelopen twee jaar reisden 31 kinderen in gezinsverband naar Syrië, met instemming van beide ouders. Bij de twee kinderen in kwestie is sprake van ontvoering, omdat ze zonder toestemming zijn onttrokken aan het ouderlijk gezag van de vader.

De moeder is eind oktober vanuit Maastricht vertrokken en heeft twee van haar vier kinderen meegenomen. De twee jongste kinderen, van andere vaders, heeft ze bij hun oma in Maastricht achtergelaten.

Het trio zou eind december pas in Raqqa aangekomen zijn, de zelfbenoemde hoofdstad van het door Islamitische Staat uitgroepen kalifaat.

De vader waarschuwde de politie op advies van de directeur van de school waar de kinderen op zaten. De kinderen werden meteen internationaal gesignaleerd en er werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar dit mocht niet baten.

Liegen

Volgens burgemeester Onno Hoes van Maastricht hebben de gemeente, hulpinstanties en de politie er alles aan gedaan om te voorkomen dat de moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw loog volgens de burgemeester iedereen voor, zei hij maandag.

Hoes weet niet of sprake is van een netwerk van jihadisten in de Limburgse hoofdstad. ''Dat zal uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) moeten blijken.'' Het OM laat de uitspraken voor rekening van de burgemeester. ''Over lopende onderzoeken doen we nooit uitspraken.''

Het vertrek van de moeder en haar twee kinderen Luca en Aysha (beiden acht jaar) is het derde incident binnen korte tijd in Maastricht. In november vorig jaar pleegde een jihadstrijder uit Maastricht, Sultan Berzel, vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. In dezelfde maand kwam ook de negentienjarige Maastrichtse Syriëgangster Aïcha in het nieuws. Ze zou door haar moeder uit dat land zijn gehaald.

De vrouw loog volgens Hoes iedereen voor. Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. ''We hebben er bovenop gezeten'', zei Hoes. ''Maar als ze iedereen voorliegt, is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is.''

Niet bekend

Bij de Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten keren. 

De moeder heeft nog twee kinderen. Kinderbescherming heeft zich over hen ontfermd en ze op een veilig adres ondergebracht. Jeugdzorg begeleidt de kinderen en hun nieuwe gezin. ''Deze kinderen missen hun moeder'', aldus de woordvoerder.

Volgens de Kinderbescherming gaat het om een unieke zaak. ''In de meeste gevallen reisden vader en moeder met kinderen af naar het kalifaat'', zei de woordvoerder. ''Maar hier reisde de moeder met twee van haar kinderen af zonder toestemming van de vader.''

Het is niet mogelijk de kinderen terug te halen omdat Nederland geen rechtshulprelatie met Syrië heeft. Pas als de vrouw en kinderen naar een ander land reizen, kunnen justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken wellicht iets voor de vader betekenen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS