Een valkenier heeft vrijdagmiddag de oehoe uit Purmerend gevangen. De uil is overgebracht naar een tijdelijk verblijf, meldde de gemeente vrijdagavond. Het beest blijft daar tot een definitieve plek voor de vogel is gevonden. 

De valkenier heeft de afgelopen dagen geprobeerd de oehoe te vangen. Hij kreeg daarbij hulp van een roofvogelspecialist.

De uil terroriseerde wekenlang de inwoners van Purmerend. Verschillende mensen zijn aangevallen door het dier. De vogel is niet nieuw in de Noord-Hollandse gemeente. Het dier huisde er al sinds maart vorig jaar en heeft naar schatting 53 mensen verwond.

De gemeente adviseerde inwoners met een paraplu de straat op te gaan in de gebieden waar de vrouwelijke uil zich ophield. Het publiek reageerde heel verschillend op het gedrag van de oehoe. Actie- en natuurgroepen zeiden dat de wijkbewoners zich aanstelden en dat de oehoe met rust moest worden gelaten.

Dubbel gevoel

Wethouder Mario Hegger is blij dat de rust terugkeert, maar heeft een dubbel gevoel. ''Het was niet langer houdbaar, we moesten wat doen. Natuurlijk laat je zo’n prachtige roofvogel liever met rust, maar de situatie werd te link.''

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mocht het oehoevrouwtje niet 'zomaar' gevangen worden. Vorige week dinsdag verleende de provincie Noord-Holland een ontheffing om de uil te pakken te krijgen.