Het Openbaar Ministerie heeft vooralsnog te weinig bewijs voor de beschuldiging dat een veertigjarige Amsterdammer opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van de Gintas Macionis vorig jaar in Huijbergen (Noord-Brabant).

De rechtbank in Breda heeft dat donderdag geoordeeld. De verdachte blijft echter nog wel minimaal een maand vastzitten voor softdrugshandel.

De veertigjarige Miloud B. werd eind februari aangehouden. De politie denkt dat hij aan een groep mannen uit de Balkan opdracht heeft gegeven om Gintas Macionis te vermoorden wegens een conflict over drugs. De ex-vrouw van het slachtoffer wees Miloud B. aan als de opdrachtgever.

De 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen werd in februari op de oprit van zijn recreatiewoning in de Brabantse plaats door het hoofd geschoten. Voor de liquidatie werden vorig jaar al drie verdachten uit de Balkan opgepakt. Zij hebben waarschijnlijk bemiddeld, voorbereid en uitgevoerd.

De zaak kwam aan het rollen door de biecht van een andere betrokkene. Een man die in Duitsland in de gevangenis zit begon te vertellen dat hij bij de liquidatie aanwezig is geweest.