Fysiotherapeuten bij jeudgsportclubs hebben ten onrechte honderden declaraties ingediend voor de behandeling van kinderen, zonder dat hier een aanleiding voor was.  

Dat meldt de Volkskrant donderdag. 

De fysiotherapeuten zijn werkzaam bij de Nationale Fysiotherapeutische Ondersteuning voor Sportverenigingen (NFOS) en werken voor het bedrijf bij verschillende jeugdsportclubs in het land. Daar onderzoeken ze jeugdleden op blessures en behandelen ze de kinderen zonodig. 

Het bedrijf zou echter ook declaraties indienen voor behandelingen bij de verzekeraars, terwijl er geen klachten bij de kinderen zijn. Medewerkers zouden kinderen screenen op klachten en de kosten hiervoor declareren. Zorgverzekeraars denken dat het bedrijf op die manier een slaatje probeert te slaan uit het feit dat kinderen onder de 18 jaar, de eerste 18 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed krijgen. 

Klacht

Naar aanleiding van de werkwijze hebben drie oud-medewerkers een klacht ingediend over hun voormalige werkgever bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Volgens de oud-medewerkers zouden ze onder druk gezet zijn om veel te declareren en minderjarige kinderen te onderzoeken zonder dat de benodigde toestemming van de ouders gevraagd was.

Volgens zorgverzekeraar VGZ is het Nederlandse zorgstelsel voor dit soort zaken "niet bedoeld". NFOS zegt echt zelf dat ze gebruikt maakt van de mogelijkheden van het stelsel. Volgens de organisatie draagt preventief onderzoek "bij aan verantwoord bewegen."