Van en naar Rotterdam zijn woensdagmiddag enige tijd treinen uitgevallen en vertraagd door een actie van NS-medewerkers. 

Het personeel reageerde op een bedreiging van een vrouwelijke conducteur in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat meldt de NS. 

Voor de NS kwam de actie van ongeveer vijftig medewerkers op Rotterdam Centraal woensdag als een verrassing. Dat zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Maar we begrijpen ook dat de emoties nu weer hoog oplopen gezien de recente gebeurtenissen."

Volgens RTV Rijnmond zou een conductrice in Dordrecht zijn bedreigd door een passagier. Een beveiliger die tussenbeide kwam is lichtgewond geraakt.

De werkonderbreking duurde uiteindelijk zo'n anderhalf uur. De sprinters naar Vlaardingen en Gouda Goverwelle vielen uit. Sommige intercity's liepen vertraging op. Naar verwachting rijden de treinen rond 19.30 uur weer volgens dienstregeling.

Topoverleg

Woensdagavond spreken staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) en minister Stef Blok en de top van de NS, Prorail en vakbonden met elkaar over het geweld tegen treinpersoneel. Na afloop van het overleg geven de betrokken partijen een persconferentie. 

"We willen al onze energie in het gesprek van vanavond steken", stelt de woordvoerder. "We betreuren het dat de reizigers hier vanmiddag hinder aan ondervinden."

Geweld

Bron: NS© NU.nl/Jolien de Vries

'Te lief'

Vakbond CNV wil dat de toegangspoorten op NS-stations uiterlijk per 1 juli worden gesloten, het cameratoezicht op stations wordt vergroot en de spoorwegpolitie terugkomt. Collega-vakbond FNV Bondgenoten deelt het wensenlijstje.

De huidige aanpak van geweldplegers is ''veel te lief", vindt het CNV. ''Een reisverbod van maximaal twee maanden en een boete van 4.000 euro is een lachertje. Vergelijk het eens met de aanpak van voetbalhooligans. Die weten dat ze hard gestraft worden als ze zich misdragen."

Video: Treinverkeer stilgelegd na actie NS-personeel

Toerteractie

Maandag om 09.00 uur kwamen de machinisten van de NS ook al in actie tegen het treingeweld door overal in het land hun claxon te laten horen. 

Directe aanleiding voor de toeteractie was het geweld van vorige week tegen een 44-jarige conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp en tegen een conducteur op een treinstation in Helmond.

Gemiddeld krijgt de NS te maken met twee gevallen van agressie per dag in Nederland. 

Lees ook: NS is geweld tegen personeel 'meer dan zat'

Heeft u foto's of video's bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp

Bekijk spoorinformatie