Het Openbaar Ministerie in Breda gaat drie agenten vervolgen voor het schieten op verdachten tijdens twee incidenten in Tilburg en Oosterhout. 

De agenten hebben in strijd met de ambtsinstructie geschoten en er was geen sprake van noodweer, oordeelt de officier van justitie woensdag.

Twee agenten worden vervolgd omdat ze in Tilburg schoten op een vluchtende man. Een van van de kogels raakte de man in het lichaam. Hij raakte zwaargewond.

De derde agent wordt vervolgd omdat hij in Oosterhout schoot op de wegrijdende auto van een verdachte. De bestuurder werd niet geraakt. Het OM kan nog niet zeggen waar de agenten precies van worden beschuldigd. Ze komen later dit jaar voor de rechter.

Criminelen

De Brabantse politiechef Hans Vissers noemde het woensdag moeilijk te verteren dat de agenten worden vervolgd als criminelen.

''Uitgangspunt moet zijn dat politiemensen er juist zijn om op te treden tegen criminelen. Het is moeilijk te verteren dat de collega's nu voor zo'n ernstig strafbaar feit worden vervolgd, terwijl zij handelden vanuit hun verantwoordelijkheid als politiefunctionaris. Het gaat wel erg ver dat ze op dezelfde wijze worden vervolgd als een crimineel. Dit heeft uiteraard een enorme impact op onze mensen'', laat hij weten in een verklaring.