De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 43-jarige Jeanny P. uit Kerkrade veroordeeld tot achttien jaar cel voor het wurgen van haar 82-jarige plaatsgenote Käthy Maassen-Kockelkoren. 

P's vriend, de 34-jarige Roland V., moet vier maanden de cel in wegens het pinnen met de gestolen pas van het slachtoffer.

P. wurgde op 2 april 2013 het slachtoffer met een sjaal. Het was haar te doen om de pinpas van haar overbuurvrouw. Waarschijnlijk weigerde Maassen haar geld te geven, waarop P. het slachtoffer om het leven bracht. Met de pas pinde haar vriend geld dat werd gebruikt voor tabak, drank en drugs.

Het Openbaar Ministerie had tegen P. 22 jaar gevangenisstraf geëist voor roofmoord. P. was niet bij de zitting aanwezig.

Video: Achttien jaar voor sjaalmoord

Geweld

De rechtbank sprak van gekwalificeerde doodslag, een misdrijf waarbij de strafmaat gelijk staat aan moord. P. bracht haar slachtoffer om het leven omdat ze geld nodig had voor drugs, aldus de rechtbank.

P. probeerde vergeefs de schuld af te schuiven op haar maat V. Het Openbaar Ministerie vond dit een reden om enkele jaren extra straf te eisen. Maar de rechtbank ging hier niet in mee.

Volgens de rechtbank was P. tijdens haar daad volledig toerekeningsvatbaar en gebruikte ze bij het doden van haar overbuurvrouw veel geweld. De laatste momenten van mevrouw Maassen moeten vreselijk zijn geweest, aldus de rechtbank.