De veiligheidsvoorschriften in de vergunning voor het stuntevenement in Haaksbergen in september vorig jaar waren voldoende. Dat stellen burgemeester en wethouders van Haaksbergen.

Ook met de kennis van nu was de vergunning afgegeven. Er is dan ook geen reden om de verleende vergunning alsnog te vernietigen.

Tot deze conclusie komen burgemeester en wethouders. Bij het evenement kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 mensen gewond, doordat een monstertruck rechtdoor in het publiek reed.

Volgens de burgemeester had "welke vergunning dan ook niets veranderd aan het ernstige ongeluk." Het komt wellicht hard en kil over dat het college het rapport van de bezwaarcommissie van de gemeente naast zich neerlegt. Maar "emotie vertroebelt de feiten", zo stelt hij.

Video: 'Vergunning voor monstertruck was in orde'

Dranghekken

Volgens Gerritsen stond "nadrukkelijk" in de vergunning dat het publiek op een afstand van minstens 10 meter achter dranghekken moest staan. "'Dat is een voldoende veiligheidsmarge, zelfs als een stunt niet helemaal goed verloopt. Ook voor publiek dat in de rijrichting van de monstertruck stond."

Direct na het ongeluk was er veel kritiek op het feit dat in die rijrichting toeschouwers stonden. Maar Gerritsen zegt dat er niets was gebeurd als het voertuig na de stunt gewoon zoals normaal een bocht had gemaakt. ''Nu is de truck rechtdoor en sneller gaan rijden. Hoe dat kon gebeuren moet uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie blijken.''

Video: Beelden van het ongeluk in Haaksbergen

Extreme scenario

Gerritsen erkent dat er meer informatie had moeten worden gevraagd over het optreden van de monstertruck. ''Maar als dat wel was gebeurd, en ik had gehoord hoe de stunt ging en dat er een veiligheidsknop aan boord was, had ik het groene licht gegeven. Je kunt niet in de meest extreme scenario's denken.''

De conclusies van het college staan haaks op het eindoordeel van de bezwaarcommissie van de gemeente. Deze stelde eerder dat burgemeester Gerritsen nooit een vergunning had mogen verlenen voor het fatale evenement.

Hij zou de aanvraag volgens de commissie onvoldoende hebben voorbereid. Gerritsen had het verzoek moeten weigeren in het belang van de openbare orde, de veiligheid, de volksgezondheid en het milieu.

Verkeerde afweging

De commissie stelt dat de burgemeester een verkeerde afweging van belangen heeft gemaakt en niet volgens de regels handelde toen hij de vergunning toch afgaf. Verder waren de eisen die de gemeente wel aan het evenement stelde niet te handhaven.

Een advocaat van de slachtoffers heeft al gemeld dat hij met het rapport naar de rechter wil stappen om de gemeente aansprakelijk te stellen voor het ongeluk.

Er lopen nog twee onderzoeken naar het drama in Haaksbergen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kijkt ook naar de vergunning en hoe die is toegepast. Het Openbaar Ministerie doet ondertussen onderzoek naar mogelijke strafbare feiten rond het evenement.