Cees H. heeft geen bezwaar tegen het openbaar maken van de deal tussen hem en het Openbaar Ministerie.

H. zegt dinsdagavond in een gesprek met televisieprogramma Nieuwsuur dat hij niets te verbergen heeft en dat hij geen tegenprestatie heeft geleverd voor de 4,7 miljoen gulden die hij kreeg, zoals dinsdag door meerdere bronnen werd gesuggereerd.

Op de vraag of oud-staatssecretaris Fred Teeven (foto), die de deal met H. in 2000 sloot als officier van justitie, details mag prijsgeven zegt H.: "Hij mag het van mij zeggen. Ik weet wat er is afgesproken". Teeven heeft nu nog een geheimhoudingsplicht.

In Nieuwsuur reageert H. voor het eerst op de ophef die ontstond over de deal en het bedrag dat daarmee was gemoeid. Hij zegt dat te doen omdat hij niet wil worden afgeschilderd als informant van justitie. "Dat wil ik uit de wereld hebben", vertelt hij.

Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie traden maandagavond af.

Johan V.

In media verscheen dinsdag het bericht dat H. informatie had doorgespeeld over Johan V., ook wel bekend als 'De Hakkelaar'. "Ik heb nooit een verklaring over iemand afgegeven", zegt H. "Anders had ik er nooit aan meegewerkt." 

H., die in het buitenland verblijft, zegt dat hij tevreden is met de deal. "Natuurlijk. De gemiddelde Nederlander zou er ook blij mee zijn."

Reactie Rutte

Premier Mark Rutte wilde dinsdag in het Kamerdebat over de kwestie nog niet reageren op "mediaberichten" dat H. geen bezwaar heeft tegen openbaarmaking van de deal.

Rutte noemde het wel interessant en relevant als dat het geval zou zijn. Hij zal de informatie meegeven aan de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, die de inhoud en afhandeling van de Teevendeal moet gaan onderzoeken.